AKP’nin 2025’i “Aile Yılı” ilan ederek 15 Mayıs’ı “Aile Günü” ilan etmesine tepkiler sürüyor. Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın sosyal medya kutlamasına bir video ile yanıt vererek sert eleştirilerde bulundu. “Her üç haneden biri çürük pencere çerçevelerinin, rutubetli duvarların arasında yaşam savaşı veriyor. Bunu mu kutluyorsunuz?” diye soran Karaca, gerçeklerin üzerinin ‘aile’ propagandasıyla örtülemeyeceğini vurguladı.
AKP iktidarının, ekonomik krizin ve sosyal çöküşün yükünü aile kurumunun kutsanmasıyla gizlemeye çalıştığını savunan Karaca, TÜİK’in 2025 yılına ilişkin Aile İstatistikleri’ne dikkat çekerek sosyal medyada paylaştığı videoda “Aile Yılıymış! Uluslararası Aile Günüymüş! Kutlu olsunmuş… Biraz da gerçekler!” ifadeleriyle iktidarın iki yüzlü yaklaşımını ifşa etti.
“İkiyüzlü Bir Kutlama: 9 Bin Lirayla Geçinmeye Çalışan Aileler”
TÜİK verilerine göre geniş ailelerin dörtte birinin ayda yalnızca 9 bin TL ile geçinmeye çalıştığını hatırlatan Karaca, “Sahtekar TÜİK verilerini ters yüz etmeye yetmedi o kutlamalar” diyerek, yoksulluk koşullarında ayakta kalmaya çalışan milyonlarca hanenin gerçekliğini hatırlattı. “Bir yandan ‘güçlü aile, güçlü Türkiye’ diyorsunuz, diğer yandan kadını güvencesizliğe, esnek çalışmaya ve sistematik şiddete mahkûm ediyorsunuz. Bunun adı aileyi değil, sermayeyi güçlendirme politikasıdır,” sözleriyle AKP’nin aile politikalarının sınıfsal yönüne dikkat çekti.
“Doğum Teşviki Değil, Ucuz İş Gücü Arayışı”
Karaca, işçi kadınların doğum teşviklerine yönelik görüşlerini aktararak, bu politikaların kadın bedenini ucuz iş gücü üretiminin aracı haline getirdiğini belirtti. İstanbul’da bir matbaada çalışan Nermin’in “Biz bu hayattan sadece geçiyoruz, geriye bir şey kalmıyor” sözünü aktaran Karaca, kadınların yaşadığı güvencesizlik, nafaka mağduriyetleri ve çocuklarının doymayan karınlarıyla iktidarın aile anlayışının gerçek yüzünü ortaya koydu.
“Gençler Odaya, Kadınlar Şiddete Hapsediliyor”
Gençlerin kendi hayatlarını kuramadığını, milyonlarca 25-29 yaş arasındaki bireyin hâlâ ailesinin evinde yaşadığını söyleyen Karaca, “Ev almak hayal oldu, kira ödemek bile mümkün değil. Ama siz hâlâ üç çocuk diyorsunuz, çeyiz yardımı diyorsunuz” diyerek gençliğe yönelik politikaların içi boş söylemlerden ibaret olduğunu ifade etti.
Kadınlar için “aile”nin sıklıkla şiddet sarmalında yaşanmak zorunda kaldığı dört duvardan ibaret olduğunu belirten Karaca, çocuklar için ise evin, aç karna okula gidilen bir yer olduğunu söyledi. “Aileyi kutsallaştırarak tüm bu gerçekleri görünmez kılmaya çalışıyorsunuz. Boşuna uğraşıyorsunuz; milyonların gerçeği bu,” dedi.
“2024’te 6 Binden Fazla Çocuk Doğum Yaptı”
AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle kadınları şiddete karşı korumasız bıraktığını hatırlatan Karaca, 2024 yılı içinde 6 binden fazla çocuğun doğum yaptığını, bunlardan 122’sinin 15 yaş altında olduğunu vurguladı. Aynı günlerde, “6 yaşındaki çocuklar evlenebilir” diyen Nureddin Yıldız’ın Boğaziçi Üniversitesi’nde konuşma yapmasına karşı çıkan öğrencilerin ters kelepçeyle gözaltına alınmasını sert biçimde eleştirdi: “Çocuk istismarına af getirmek isteyen zihniyeti unutmadık; bugün de çocuk yaşta evlilikleri teşvik ettiğinizi görüyoruz.”
“Asgari Ücret Yetmez, Direniş Yükseliyor”
Karaca, Antep’te insanca bir ücret için direnen işçilerin eylemlerinin yasaklandığını hatırlatarak, “Madem aileyi bu kadar önemsiyorsunuz, geçindirecek bir ücret isteyen işçilerin önüne neden polis barikatı dikiyorsunuz? Neden sokağa çıkan emekçiye ‘yasak’ diyorsunuz?” diye sordu. İzmir’deki Temel Conta ve Digel Tekstil işçilerinin mücadelesine de dikkat çeken Karaca, “Kadınlar, çocuklarına bir öğün fazla yemek götürebilmek için direniyor. Ama sizin aile vizyonunuzda onların yeri yok,” dedi.
“Bu Yalan Düzenine Razı Değiliz”
Karaca, iktidarın aile politikalarının kadını kula, çocukları sermaye kölesine, aileyi ise ucuz işgücü deposuna çevirdiğini belirterek, “Bu düzene razı değiliz” dedi. Halkın artık sefaletin kader olmadığını gördüğünü, mücadelelerin ülkenin dört bir yanına yayıldığını vurguladı. “Bu yılın adı Aile Yılı değil, Mücadele Yılı olacak” diyen Karaca, işçi, kadın, öğrenci ve emekçilerin bu yalanları her geçen gün teşhir edeceğini ifade etti.