Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 402 sanıklı İBB davasının ilk duruşması yarın Silivri’de başlıyor; 106’sı tutuklu sanığın yargılanacağı ve yaklaşık 3 bin 900 sayfalık iddianameye dayanan dava, hem kapsamı hem de siyasi etkileri nedeniyle Türkiye’nin son yıllardaki en kritik yargı süreçlerinden biri olarak görülüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan ve Türkiye’nin en geniş kapsamlı kamu davalarından biri olarak değerlendirilen yargılama yarın Silivri’de başlayacak. İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek davada, aralarında görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu toplam 402 sanık yargılanacak.
Dava kapsamında 106 sanık tutuklu bulunurken, yüzlerce sanığın adli kontrolle yargılanması ve bazı isimler hakkında yakalama kararı bulunması dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 bin 900 sayfalık iddianamenin merkezinde ise 143 ayrı eylem ve 17 farklı suçlama yer alıyor.
Silivri’de Geniş Güvenlik Önlemleri Alındı
Davaya Silivri’de bulunan Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki 1 No’lu duruşma salonunda başlanacak. Mahkeme heyeti, dosyanın kapsamı ve sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmaların nisan ayı sonuna kadar haftada dört gün yapılmasını planladı.
Cezaevi yerleşkesinde mevcut salonların yetersiz kalabileceği gerekçesiyle yeni bir duruşma salonu inşaatına başlanmasına rağmen bu salonun henüz tamamlanmadığı öğrenildi. Bu nedenle ilk duruşmalar mevcut salonlarda gerçekleştirilecek.
Mahkeme ayrıca salona giriş için kartlı sistem uygulanacağını, sanıklar, avukatlar, basın mensupları ve görevliler için özel giriş kartları hazırlanacağını duyurdu.
Basın Ve İzleyici Katılımına Sınırlama
Mahkeme heyeti, duruşma salonunun fiziki kapasitesi nedeniyle basın ve izleyiciler için de sınırlı katılım düzeni oluşturdu. Buna göre aynı medya grubundan yalnızca bir gazetecinin duruşmayı takip edebilmesine izin verilecek ve toplamda 20 yerli basın mensubu salona alınacak.
Yabancı basın için ise en fazla beş kişilik kontenjan ayrıldı. Salonda yer kalmaması halinde duruşmaların ekran aracılığıyla başka bir bölümden izlenebilmesi için teknik düzenleme yapılacağı belirtildi.
Sanık yakınları için de sınırlı sayıda kontenjan ayrıldı ve her sanığın yalnızca birinci derece yakınlarının öncelikli olarak salona alınacağı ifade edildi.
Silivri Çevresinde Toplantı Ve Gösteri Yasağı
Dava öncesinde Silivri Kaymakamlığı’nın cezaevi çevresinde bir ay süreyle çeşitli eylemleri yasakladığı bildirildi.
1–31 Mart tarihleri arasında cezaevi çevresinde toplantı, basın açıklaması, slogan atma ve görüntü çekimi gibi faaliyetlerin yasaklandığı belirtilirken, kararın gerekçesine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Bu karar, özellikle davanın siyasi etkileri nedeniyle kamuoyunda tartışma yarattı.
İmamoğlu Hakkındaki Sürecin Arka Planı
Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen süreç 18 Mart 2025’te üniversite diplomasının iptal edilmesiyle başladı. Bir gün sonra sabah saatlerinde gözaltına alınan İmamoğlu, dört gün sonra yolsuzluk iddiaları kapsamında tutuklanarak görevinden uzaklaştırıldı.
Aynı operasyon kapsamında İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas ve İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.
Soruşturma sürecinde operasyonların dalga dalga devam ettiği ve toplam tutuklu sayısının 106’ya ulaştığı kaydedildi.
İddianamede 17 Ayrı Suçlama Yer Alıyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma 237 gün sonra tamamlanarak yaklaşık 3 bin 900 sayfalık bir iddianame hazırlandı.
İddianamede sanıklar hakkında “suç örgütü kurma ve yönetme”, “rüşvet”, “irtikap”, “ihaleye fesat karıştırma”, “kamu kurumlarını zarara uğratma”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” gibi toplam 17 ayrı suçlama yöneltildi.
Savcılık iddianamesinde Ekrem İmamoğlu’nun “örgüt kurucusu ve lideri” olduğu iddia edilirken, 6 kişinin “örgüt yöneticisi”, 92 kişinin ise “örgüt üyesi” olduğu ileri sürüldü.
İmamoğlu’ndan “Kumpas” Vurgusu
Dava öncesinde Ekrem İmamoğlu’nun savunması için kapsamlı bir hazırlık yaptığı ve iddianamede yer alan 143 eylem ve 17 suçlamaya tek tek yanıt vermeyi planladığı belirtildi.
İmamoğlu’nun savunmasının birkaç gün sürebileceği ve belgelerle birlikte kamuoyuyla paylaşılması için dijital platformlar üzerinden yayımlanmasının planlandığı ifade ediliyor.
İmamoğlu, BBC Türkçe’ye avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada ise yargılamayı siyasi bir süreç olarak değerlendirdi. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu girişimin ne olduğunu bütün dünyaya anlatmak için büyük bir hazırlık yapıyorum. Yalnızca 19 Mart’ta başlayan süreci değil, Türkiye’nin yıllardır yaşadığı tabloyu milletin vicdanına sunacağımız bir duruşmaya hazırlanıyorum.”
- NHY / ANKA, BBC Türkçe















