Savcılığın Yargı Kararını Tanımaması: HDK Üzerinden Soruşturmalar ve Tutuklamalar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) hakkında “terör örgütü uzantısı” iddiasıyla soruşturma başlattı. Ancak, 10 ay önce İzmir mahkemeleri tarafından verilen ve HDK’nin yasal bir oluşum olduğunu belirten kesinleşmiş yargı kararına rağmen savcılık bu kararı tanımadı. 30 kişinin tutuklandığı operasyon, hukuki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, 18 Şubat 2024’te 10 ilde düzenlenen operasyonlarda 30 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında gazeteci, sendikacı, sanatçı ve siyasetçilerin de bulunduğu belirtilirken, tutuklama gerekçesi olarak “kaçma, saklanma ve delilleri yok etme şüphesi” gösterildi.

Ancak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddialarının aksine, İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesi ve İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, daha önce HDK’nin yasa dışı bir örgüt olmadığı yönünde karar vermişti. Bu karar, savcılığın itiraz etmemesi üzerine kesinleşmişti.

Mahkeme Kararı: HDK Yasal Bir Oluşum

Duvar’dan Furkan Karabay‘ın haberine göre; İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Aralık 2023 tarihinde görülen bir davada HDK’nin silahlı terör örgütüyle bağlantılı olmadığı yönünde karar verdi. Mahkeme, HDK’nin PKK’nin talimatıyla kurulduğuna dair kesin bir delil bulunmadığını belirterek, HDK’nin yasal bir sivil toplum örgütü olduğunu vurguladı.

Mahkeme kararında, HDK’nin terör örgütüyle bağlantılı olduğuna dair herhangi bir yargı veya idari kararın bulunmadığı da ifade edildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi de bu kararı onaylayarak, HDK’nin yasal bir oluşum olduğunu teyit etti.

Savcılık Yargı Kararını Tanımadı

Ancak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşmiş yargı kararına rağmen HDK hakkında soruşturma başlatarak, 30 kişinin tutuklanmasına neden oldu. Savcılık, HDK’nin terör örgütü uzantısı olduğu iddiasını sürdürürken, yargının kararını tanımadığını ortaya koydu.

Bu durum, hukuk çevrelerinde büyük tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, yargı kararlarının göz ardı edilmesinin hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu ve keyfi uygulamalara kapı araladığını belirtiyor.

Tutuklamalara Tepkiler Büyüyor

HDK’ye yönelik operasyonlar ve tutuklamalar, siyasi çevrelerden ve sivil toplum örgütlerinden büyük tepki topladı. Tutuklananların avukatları ve destekçileri, operasyonların siyasi motivasyonlu olduğunu ve demokratik hakların engellenmeye çalışıldığını savunuyor.

HDK’nin yasal bir oluşum olduğunu vurgulayan siyasi isimler, “Hiçbir güç, demokratik toplumu inşa etme kararlılığımızı kıramayacak” açıklamasını yaparak, tutuklamalara karşı mücadele çağrısında bulundu.