CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmamasını sert sözlerle eleştirdi. Gürer, yılın ilk altı ayında yalnızca ekmek fiyatı üzerinden yapılan hesaplamayla bile asgari ücretlinin alım gücünün 295 adet ekmek azaldığını söyledi. “Kağıt üzerinde maaş aynı ama vatandaşın sofrasındaki ekmek eksildi” diyen Gürer, bu farkın bir ailenin bir ay boyunca tüketeceği ekmek miktarına denk geldiğini ve bunun, ülkede derinleşen yoksulluğun açık göstergesi olduğunu ifade etti.
2024 yılının başında 22 bin 104 TL olan asgari ücretle 12 lira 5 kuruştan 1.768 adet ekmek alınabilirken, Temmuz ayı itibarıyla 15 TL olan yeni ekmek fiyatı üzerinden aynı ücretle yalnızca 1.473 adet ekmek alınabiliyor. Gürer, iktidarın asgari ücrette düzenlemeye gitmemesini sosyal devlet ilkesine aykırı olarak değerlendirirken, “Bu tablo karşısında ‘zam yapmaya gerek yok’ denemez. Emekçinin sofrasından eksilen ekmeği görmezden gelemezsiniz” çağrısında bulundu.
“Ekmek kuyruğundaki halkı görün”
CHP’li vekil, yaşanan ekonomik daralmanın en büyük yükünü asgari ücretlilerin, emeklilerin ve dar gelirli yurttaşların çektiğini belirtti. Hayat pahalılığı ve zamların aralıksız sürdüğünü, ancak maaşların yerinde saydığını vurgulayan Gürer, belediyelerin halk ekmek büfeleri önünde sabahın erken saatlerinde sıraya giren yurttaşların her geçen gün arttığını söyledi. “Ekmek gibi temel bir gıdayı bile almakta zorlanan milyonlar var. İnsanlar ekmeğini kısmak zorunda kalıyor” dedi.
Gürer, ayrıca Türkiye’de 5 milyon yurttaşın sosyal yardımlarla geçindiğini, 15 milyon emeklinin açlık sınırının altında yaşadığını hatırlattı. Bu ortamda asgari ücretin sabit tutulmasının halkı daha fazla borç sarmalına sürüklediğini dile getirdi. Gürer’e göre vatandaşlar kredi kartı ve bireysel kredilerle yaşamını sürdürmeye çalışıyor; yalnızca 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında bile toplam borç 38,7 milyar TL artarak 4 trilyon 826 milyar TL’ye ulaştı.
“Sofraya bakın, veriye değil”
İktidarın ekonomik gerçekliği saklamaya çalıştığını, ancak sofradaki eksilmelerin inkâr edilemeyeceğini söyleyen Gürer, “Gerçek hayat mutfakta yaşanıyor. Ekmek hesabı, en sade ama en gerçek göstergedir. Emekçinin alın teri, kuru ekmeğe yetmiyorsa orada ekonomi değil kriz vardır” dedi. Gürer, iktidarı asgari ücrette derhal düzenlemeye gitmeye ve sosyal adaleti sağlamaya davet etti.