Almanya’daki Dersim Kültür ve Tarih Merkezi Derneği Başkanı Ahmet Canpolat, babasının cenazesine katılmak için geldiği Türkiye’ye sokulmadı. 11 saat boyunca havalimanında alıkonulan Canpolat, herhangi bir gerekçe gösterilmeden sınır dışı edildi. Olay, hem insani hem de ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir hak ihlali tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
İnsani Bir Veda Hakkı Engellendi
Almanya’nın Bochum kentinde bulunan Dersim Kültür ve Tarih Merkezi Derneği Başkanı, sendikacı Ahmet Canpolat, babasının cenazesine katılmak üzere geldiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı. Pasaport kontrolünde alıkonulan Canpolat, 11 saatlik bekletilmenin ardından Frankfurt’a geri gönderildi.
DW Türkçe’ye konuşan Canpolat, babasının Tunceli Pülümür Akdik köyünde toprağa verileceğini, ancak kendisine giriş izni verilmediği için cenazeye katılamadığını söyledi. Gözaltında tutulduğu süre boyunca herhangi bir resmi belge sunulmadığını belirten Canpolat, “11 saat boyunca suçlu muamelesi gördüm. Cenazeye katılamadan uçağa bindirilip geri gönderildim” dedi.
Canpolat ayrıca, ailenin geri kalanına defin işlemleri için gerekli belgeleri ve parayı iletmesine bile izin verilmediğini vurguladı. Babası Hüseyin Canpolat’ın 91 yaşında Almanya’da yaşamını yitirdiğini hatırlatan Canpolat, bu muameleyi “insanlık dışı” olarak nitelendirdi.
Hafıza Çalışmalarına Yönelik Bir Baskı mı?
Canpolat, bu yılın Mayıs ayında başkanı olduğu Dersim Kültür ve Tarih Merkezi çatısı altında gazeteci, aktivist ve tarihçilerden oluşan bir heyetle Dersim bölgesinde araştırma çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Heyet, 1937-1938 Dersim Katliamı’nın yaşandığı bölgeleri gezerek sözlü tarih ve arşiv çalışmaları yapmıştı.
Dernek, yayımladığı açıklamada Canpolat’ın ülkeye alınmamasının bu tarihsel çalışmalarla bağlantılı olduğuna dikkat çekerek, “Bu karar, eleştirel tarih araştırmalarını, hafıza kültürünü ve ifade özgürlüğünü bastırmaya yönelik açık bir girişimdir” dedi.
Uluslararası Tepki Çağrısı
Dersim Kültür ve Tarih Merkezi, yaşanan olayı kınayarak uluslararası kamuoyuna ve insan hakları savunucularına dayanışma çağrısında bulundu. Açıklamada, “Siyasi baskı biçimleri kararlılıkla kınanmalı, tarihsel gerçekler ve insan hakları için mücadele edenlerle dayanışma güçlendirilmelidir” denildi.
Dernek ayrıca Alman hükümetine de çağrıda bulunarak, Türkiye’ye bu uygulama hakkında diplomatik düzeyde açık bir tutum sergilemesi ve seyahat özgürlüğü başta olmak üzere temel hakların korunması için adım atmasını talep etti.
- NHY / DW Türkçe, Dersim Kültür ve Tarih Merkezi Derneği açıklaması