Çanakkale ve Manisa’da 12 Ekim günü iki kadın, evli oldukları erkekler tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Kadın Dayanışma Komiteleri, artan kadın cinayetlerine ve bireysel silahlanmanın yarattığı ölümcül sonuçlara dikkat çekerek, “Bu çete düzeninden hesap soracağız” dedi.
Aynı Gün İki Kadın Cinayeti
Çanakkale’de Şerife A. ve Manisa’da Hasibe A., 12 Ekim Pazar günü evli oldukları erkekler tarafından av tüfeğiyle vurularak hayatlarını kaybetti. İki cinayetin de benzer yöntemlerle, ev içinde işlenmiş olması dikkat çekti.
Kadın cinayetlerinin birçoğunda kullanılan av tüfekleri, Türkiye’de ruhsatlı ya da ruhsatsız olarak evlerde kolaylıkla bulundurulabiliyor. Kadın örgütleri, bu durumun özellikle kırsal bölgelerde kadınlar için ciddi bir ölüm riski yarattığına yıllardır dikkat çekiyor.
Kadın Örgütlerinden Öfke: “Denetimsizlik Öldürüyor”
Kadın Dayanışma Komiteleri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu cinayetlerin tesadüf olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Dün iki kadın av tüfeği ile vurularak öldürüldü! Çanakkale’de Şerife A., Manisa’da Hasibe A.… İkisi de evli oldukları kişiler tarafından katledildiler. Daha kaç evde bulunan av tüfekleri kadınları öldürmek için kullanılacak? Kurduğunuz çete düzeni, denetimsizlik, umursamazlık daha kaç kadının canını alacak? Biricik olması gereken hayatlarımıza aynı ölüm hikayelerini yazan bu düzenden hesap soracağız!”
Kadın hakları savunucuları, bireysel silahlanmanın denetimsizliğine, erkek şiddetine karşı etkili önlemlerin alınmamasına ve caydırıcı cezaların uygulanmamasına tepki gösteriyor.
Av Tüfeği Kolaylığı Ölümcül Tehdit Haline Geldi
Uzmanlar, av tüfeklerinin Türkiye’de ruhsatlı silahlar içinde en yaygın türlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Bu silahlar, çoğu zaman evlerde “meşru savunma” veya “avcılık” gerekçesiyle bulunduruluyor. Ancak kadın cinayetlerinin önemli bir bölümünde bu tüfeklerin kullanıldığı istatistiklerle de doğrulanıyor.
Kadın örgütleri, bu silahlara erişimin kısıtlanmasını, etkin denetim mekanizmalarının kurulmasını ve kadınların korunması için yasal önlemlerin güçlendirilmesini talep ediyor.
Cezasızlık İklimi Kadınları Korumasız Bırakıyor
Kadın Dayanışma Komiteleri, paylaşımlarında cezasızlık kültürüne de vurgu yaptı. Kadın örgütlerine göre, erkek şiddetine karşı caydırıcı cezaların yetersizliği, kadınların yaşam hakkını koruyacak kamusal politikaların eksikliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği, bu ölümleri sıradanlaştırıyor.
Her iki cinayete ilişkin adli süreç başlatılırken, kadın hakları savunucuları bu dosyaların da önceki davalar gibi “birkaç haberle” unutulmasından endişe ediyor.
- NHY / Kadın Dayanışma Komiteleri (X – @kadindayanismak)