“Beşiktaş Soruşturması” İddianamesi Tamamlandı: 7 CHP’li Başkan ve 200 Sanık Yargılanacak

CHP’li 7 belediye başkanının tutuklanmasına neden olan ve kamuoyunda “Beşiktaş Soruşturması” veya “Aziz İhsan Aktaş Soruşturması” olarak bilinen dosyada, 578 sayfalık iddianame 10 ay sonra tamamlandı. Aralarında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da bulunduğu 40’ı tutuklu 200 kişi sanık olarak yer alıyor. En kapsamlı suçlamalar ise etkin pişmanlıktan yararlanan iş insanı Aziz İhsan Aktaş’a yöneltildi.

10 Aylık Soruşturmanın Ardından 578 Sayfalık İddianame

(İSTANBUL) – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’nin son yıllardaki en kapsamlı yolsuzluk soruşturmalarından biri olan “Beşiktaş Soruşturması”nda iddianameyi tamamladı. 13 Ocak’ta Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik operasyonla başlayan ve dalga dalga yayılan soruşturma kapsamında; 7 CHP’li belediye başkanı tutuklanmış, 200 kişi hakkında işlem başlatılmıştı.

Başsavcılığın hazırladığı 578 sayfalık iddianamede; iş insanı Aziz İhsan Aktaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere dahil olmak üzere 40’ı tutuklu 200 kişi sanık olarak yer aldı.

Aziz İhsan Aktaş’ın İfadeleri Soruşturmayı Genişletti

Soruşturmanın fitilini, iş insanı Aziz İhsan Aktaş’ın katıldığı ihaleler ateşledi. 13 Ocak’ta Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik ilk operasyonda Rıza Akpolat dahil 31 kişi tutuklandı. Daha sonra “etkin pişmanlıktan” yararlanan Aktaş’ın verdiği ifadeler üzerine yeni operasyonlar düzenlendi ve tutuklamalar diğer belediyelere yayıldı.

Bu süreçte Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin dosyası ayrılırken; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, “Kent Uzlaşısı” soruşturması kapsamında zaten tutukluyken bu dosya kapsamında da yeniden tutuklandı.

Yöneltilen Suçlamalar: İhaleye Fesat, Rüşvet, Sahtecilik

İddianamede en fazla suçlamayla karşı karşıya kalan isim, iş insanı Aziz İhsan Aktaş oldu. Aktaş’a; “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma”, 42 ayrı fiilden “İhaleye Fesat Karıştırma”, “Rüşvet Verme”, “Resmi ve Özel Belgede Sahtecilik”, “Dolandırıcılık” ve “Malvarlığı Aklama” suçlamaları yöneltildi. Ayrıca malvarlığının müsaderesi talep edildi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a; “Suç Örgütüne Üye Olma”, 26 fiilden “İhaleye Fesat Karıştırma”, “Rüşvet Alma”, “Dolandırıcılık” ve “Sahtecilik” suçlamaları yöneltilirken; Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da “rüşvet alma” ve “ihaleye fesat” suçlamalarıyla yargılanacak.

Siyasi Yansımalar ve Yargı Süreci

CHP’li 7 belediye başkanının aynı soruşturma dosyasında yer alması, sürecin siyasi yansımalarını da beraberinde getirdi. Parti yönetimi, soruşturmanın siyasi baskı aracı olarak kullanılabileceğine dikkat çekerken, yargılamanın adil ve şeffaf yürütülmesi çağrısında bulunuyor.

İddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın görülmeye başlanması bekleniyor. Yargı sürecinin, yerel yönetimlerde yolsuzluk ve siyasal hesaplaşma tartışmalarını daha da derinleştirmesi bekleniyor.

NHY / ANKA