TPAO’dan “Helikopter” Yalanlaması, CHP’li Yavuzyılmaz’dan Yanıt: “Belgeye Belgeyle Yanıt Vermek Zorundalar”

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), alt şirketi TP-Offshore Technology Center’in (TP-OTC) Katar ortaklı bir firmadan aylık 1 milyon 116 bin dolara helikopter kiraladığı iddiasını yalanladı. Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “İşte belge, işte tutar. Yalanlamayı belgesiz yapmak kolay. Bizim elimizde kanıt var. Belgeli iddiaya ancak belgeli yanıt verilebilir” diyerek yeni bir video açıklamasıyla TPAO’yu hedef aldı.

Helikopter Kiralama Tartışması: “Aylık 1 milyon 116 bin dolar” iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) alt kuruluşu TP-Offshore Technology Center’in (TP-OTC), Katar ortaklı bir firmadan aylık 1 milyon 116 bin dolar karşılığında helikopter kiraladığını öne sürmüştü.

Yavuzyılmaz’ın iddiasına göre, “Yavuz” adlı sondaj gemisi için kiralanan helikopterin günlük kira bedeli 36 bin dolar, yani 31 gün üzerinden 1 milyon 116 bin dolar olarak belgelere yansımıştı.

TPAO, bu iddiaları hızla yalanladı. Kurumdan yapılan açıklamada, söz konusu helikopterlerin Sakarya Gaz Sahası’nda görev yapan deniz unsurlarının lojistiği için kiralandığı, ancak günlük bedelin iddia edildiği gibi 36 bin değil 8 bin 667 dolar olduğu belirtildi.

TPAO’nun açıklaması: “Gerçek dışı iddialar”

TPAO, kamuoyuna yaptığı açıklamada “gerçeklerin çarpıtıldığını” savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Sakarya Gaz Sahası’nda görev yapan deniz unsurlarımızın lojistiğini sağlamak üzere toplam 6 helikopter kullanılmaktadır. Bunlardan 2’si TP-OTC envanterine kayıtlıdır, 4’ü ise hizmet alımı kapsamındadır.

Bu helikopterlerin kira bedelleri 36 bin dolar değil, 8 bin 667 dolar düzeyindedir. Mevcut fiyat ve maliyetler, bölgesel ortalamaların oldukça altındadır.”

Açıklamada ayrıca Orta Doğu ve Avrupa’daki benzer helikopter kiralama ücretlerinin 15-20 bin dolar civarında olduğu vurgulandı.

Yavuzyılmaz: “Biz belgeyle konuşuyoruz”

TPAO’nun yalanlamasının ardından Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak iddialarını yineledi ve kurumun açıklamasını “belgesiz yalanlama” olarak niteledi:

“TPAO’nun açıklamasına göre helikopter başına aylık tutar 8 bin 667 dolar. Oysa bizim elimizdeki belgede Yavuz sondaj gemisi için 2024 Ekim ayında ödenen tutar 1 milyon 116 bin dolar. İşte belge, işte yalanlamaya yanıt.

TPAO bize belgeyle cevap vermek zorunda. Kamu kurumları, bu kadar ciddi bir iddia karşısında kamuoyuna lafla değil, evrakla açıklama yapmalıdır.”

Enerji sektöründe şeffaflık tartışması

Bu karşılıklı açıklamalar, enerji sektöründe şeffaflık ve kamu kaynaklarının denetimi konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. CHP’li Yavuzyılmaz daha önce de kamu ihaleleri, enerji sözleşmeleri ve kamu-özel ortaklıklarıyla ilgili yüksek maliyet iddialarını gündeme getirmişti.

TPAO ise son yıllarda Sakarya Gaz Sahası ve Karadeniz enerji projeleri kapsamında milyarlarca dolarlık yatırımlar yürütüyor. Bu yatırımların ihale süreçleri, denetim mekanizmaları ve alt yüklenici ilişkileri, muhalefetin yakın takibinde.


  • NHY / Cumhuriyet Gazetesi, ANKA