İBB İddianamesinde Garip “Rüşvet” Hikayesi: Delil Yok, İddia Çok

İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen İBB soruşturması iddianamesinde, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan hakkında yöneltilen rüşvet suçlamaları, çelişkili tanık ifadelerine dayanıyor; somut delil ise bulunmuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı İBB iddianamesinde, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’a yönelik rüşvet suçlamaları dikkat çekti. İddianamede delil olarak gösterilen şüpheli ve tanık ifadelerinin birbirini yalanladığı, somut hiçbir kanıtın yer almadığı ortaya çıktı.

Furkan Karabay, sosyal medya hesabı X’ten paylaştığı yazısında iddianamedeki çelişkileri detaylarıyla aktardı. Karabay, Silivri Cezaevi’nden çıktıktan sonra gazeteciliğe bıraktığı yerden devam ettiğini vurguladı.

Delil Yok, İddialar Var

İddianamede 39. eylem olarak geçen bölümde, Şahan’ın iş insanı Süleyman Çetinsaya ile rüşvet anlaşması yaptığı öne sürüldü. Çetinsaya ifadesinde, Şahan’ın danışmanı olduğu öne sürülen Adem Altıntaş’ın, şirketinin Genel Müdürü Atilla Demir’e belediyenin yılbaşı ışıklandırması için 1,5-2 milyon dolar desteğe ihtiyaç olduğunu söylediğini belirtti. Çetinsaya, talebin reddedildiğini ve konunun ardından Şişli Belediye Başkanı ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığını ifade etti.

Atilla Demir ise ifadesinde, Altıntaş ile Profilo AVM yerine inşa edilecek 300 konutluk projede tanıştığını ve yılbaşı ışıklandırmaları için destek talebini Çetinsaya’ya aktardığını söyledi. İtirafçı Altıntaş ise Çetinsaya’nın projesinin ruhsat sürecinin ilerlemesi için belediyenin yılbaşı masraflarının ödenmesi gerektiğini, Şahan’ın bunu bildirdiğini öne sürdü. Altıntaş, talebin belediye tarafından kabul edilip edilmediğini bilmediğini de ekledi.

Savcılar İddia Ediyor

Savcılar, Çetinsaya’nın para vermediğini ve anlaşma olmadığını, Altıntaş’ın da ödemenin yapılıp yapılmadığını bilmediğini söylemesine rağmen Şahan hakkında “rüşvet” suçundan cezalandırma talep etti. İddianamede ayrıca herhangi bir tespit bulunmamasına rağmen İmamoğlu’nun da rüşvet suçundan yargılanması isteniyor.


  • NHY / Yazı ve analiz: Furkan Karabay (@frknkarabay), sosyal medya paylaşımı, 2025, İBB İddianamesi, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, 2025.