Eurovision’da İsrail krizi Büyüyor: Altı ülke Viyana Finalini Boykot Etti

EBU’nun İsrail’in Eurovision’a katılımına yönelik oylama talebini reddetmesi, Avrupa’da kültürel diplomasi krizine dönüştü. İspanya, Hollanda, Belçika, İrlanda, Slovenya ve İzlanda, Gazze’deki savaş ve karar alma süreçlerindeki şeffaflık eksikliğini gerekçe göstererek yarışmadan çekildi.

Oylama talebi reddedildi, kriz derinleşti

Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) yönetim toplantısında Slovenya, İspanya, Karadağ, Hollanda, Türkiye, Cezayir ve İzlanda; İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’na katılımı için gizli oylama yapılmasını talep etti. Ancak EBU, talebi reddederek İsrail’in yarışmada yer alacağını duyurdu.
Karar, haftalardır yükselen diplomatik ve kültürel itirazları daha da sertleştirdi.

Ardışık boykot açıklamaları

Ret kararının ardından ilk tepki İzlanda, İrlanda ve Slovenya’dan geldi. Üç ülke, İsrail’e verilen onayın “kamu değerleriyle bağdaşmadığını” belirterek yarışmadan çekildi.
Boykotu kısa süre içinde İspanya, Hollanda ve Belçika izledi. Böylece toplam altı ülke, Viyana’da düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacağını açıkladı.

İspanya ve Hollanda: ‘Siyasi tarafsızlık ilkesi ihlal edildi’

İspanya, daha önce EBU’ya resmi başvuru yaparak İsrail’in Gazze’deki saldırılar nedeniyle yarışmadan çıkarılmasını istemişti. RTVE, yönetim kurulunun aldığı kararla hem yarışmadan çekildiklerini hem de 2026 finallerini yayınlamayacaklarını duyurdu.

Hollanda’nın yayıncısı Avrotros ise, “Mevcut koşullar altında yarışmaya katılmak kamu değerlerimizle bağdaşmamaktadır” ifadelerini kullandı. Ülke yönetimi, daha önce de İsrail’in yarışmaya katılması durumunda boykota gideceklerini açıklamıştı.

Kültürel diplomasi tartışması büyüyor

EBU’nun kararının ardından Avrupa’da kültürel etkinliklerde siyasi tarafsızlığın nasıl korunacağı yeniden tartışma konusu oldu. Gazze’deki savaş nedeniyle uluslararası organizasyonlara yönelik boykot çağrıları artarken, Eurovision krizi siyasi gerilimlerin popüler kültür alanına nasıl taşındığını gösteren yeni bir örnek olarak değerlendiriliyor.


  • NHY / RTVE Resmî Açıklaması