CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış Politika Koordinatörü İlhan Uzgel, BirGün TV’ye verdiği röportajda Suriye’de son bir yılda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, HTŞ lideri Şara’nın (eski adıyla Jolani) iktidara gelişinin “uluslararası istihbarat örgütlerinin planladığı kontrollü bir operasyon” olduğunu söyledi. Uzgel, “Ortada devrim değil, rejim değişikliği var; halk yok, istihbarat var” dedi.
“HTŞ’nin Şam’a ilerleyişi bir ‘devrim’ değil, kontrollü bir istihbarat operasyonuydu”
İlhan Uzgel, Suriye’deki son bir yıllık tabloyu değerlendirirken özellikle HTŞ’nin İdlib’den başlayarak kısa sürede Şam kapılarına dayanmasını “tarihe geçecek bir istihbarat organizasyonu” olarak nitelendirdi.
HTŞ’nin 2016’da İdlib’i ele geçirerek güçlendiğini hatırlatan Uzgel, “Dünyanın en radikal cihatçı örgütünü 16 yıl Türkiye korudu. ‘Göç olmasın’ gerekçesiyle HTŞ’ye kalkan oldular. Ama aslında o süreç, örgütün tereyağından kıl çeker gibi şehirleri ele geçirdiği bir operasyonun parçasıydı” dedi.
Uzgel’e göre bu süreç Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere ve İsrail tarafından da koordine edildi. “Rusya’ya ‘müdahale etme, Ukrayna’da seni sıkıştırırız’ mesajı verilmiş. Uluslararası temaslar sağlanmış. Bu askeri ve istihbari operasyonun adına sonra AKP ‘devrim’ dedi. Oysa devrim değil; dışarıdan dayatılmış bir rejim değişikliğiydi” diye konuştu.
“Jolani’yi Batı meşrulaştırdı; devrim elbisesi giydirdiler”
HTŞ lideri Jolani’nin adını değiştirerek Şara kimliğine geçişi ve Batı’da meşrulaştırılma çabalarına dikkat çeken Uzgel, “Batılı devletler bir yıldır Jolani’ye devrimci makyajı yapıyor. Şara, Trump’la pozlar verdi, söylemini yumuşattı ama sahadaki katliam pratikleri sürüyor. Alevilere dönük saldırılar, baskılar devam ediyor” dedi.
Uzgel, Batı’nın Şara’ya verdiği desteğin, Suriye’nin zayıflatılması stratejisinin parçası olduğunu vurgulayarak, “İsrail özellikle memnun. Çünkü İran etkisi geriletildi, Suriye hava sahası İsrail operasyonlarına açık hale geldi. Golan’dan Şam’ın dibine kadar rahat hareket edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.
“Suriye bir yılda bir arpa boyu yol alamadı: İsrail kazanıyor, ülke çökmüş durumda”
Suriye’deki son bir yılın bilançosunu çıkaran Uzgel, siyasi ve ekonomik açıdan hiçbir ilerleme olmadığını belirtti.
“Suriye ekonomisi çökmüş, güvenlik yok, yönetim kapasitesi yok. Ülkenin ayağa kalkma ihtimali de çok düşük. Bu tabloda tek kazanan İsrail. 800’den fazla hedef vurdu, istediği yere operasyon yapıyor” dedi.
Uzgel, mevcut durumun “kontrollü istikrarsızlık” politikası olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Batı, Şara’yı güçlü ama çok güçlü olmayan bir İslamcı yönetici olarak orada tutmak istiyor. Suriye’nin fonksiyonel bir devlete dönüşme ihtimali maalesef giderek yok oluyor.”
KAYNAK: BirGün TV – CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel röportajı.












