Birleşmiş Milletler’e göre Orta Doğu’da hızla tırmanan çatışmalar yalnızca can kaybına değil, küresel ekonomi ve insani yardım sistemine de ağır bir fatura çıkarıyor. BM Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, bölgedeki savaşın günlük maliyetinin yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını açıklarken, aynı paranın milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek insani yardım programları için hâlâ bulunamadığına dikkat çekti.
Savaşın Ekonomik Bedeli: Her Gün 1 Milyar Dolar
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında Orta Doğu’da hızla büyüyen çatışmaların küresel ölçekte ciddi ekonomik ve insani sonuçlar doğurduğunu söyledi.
ABD ve İsrail’in İran’ı hedef alan askeri operasyonlarıyla tırmanan gerilimin yalnızca askeri değil ekonomik açıdan da ağır bir maliyet yarattığını belirten Fletcher, bölgedeki çatışmaların günlük yaklaşık 1 milyar dolarlık harcamaya yol açtığını ifade etti.
Fletcher, bu rakamın savaşın finansal boyutunu gözler önüne serdiğini belirterek, “Sadece 1 milyar dolar bile milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek insani yardım faaliyetlerini finanse edebilir” dedi.
Küresel Etkiler: Enerji, Gıda Ve Gübre Krizi Riski
BM yetkilisine göre Orta Doğu’daki askeri gerilim yalnızca bölgesel bir güvenlik meselesi değil; aynı zamanda küresel ekonomi için ciddi bir risk oluşturuyor.
Özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki gelişmelerin enerji fiyatları, gıda maliyetleri ve gübre üretimi üzerinde zincirleme etkiler yaratabileceği uyarısında bulunan Fletcher, bu durumun dünyanın en kırılgan bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanı doğrudan etkileyebileceğini vurguladı.
Fletcher’a göre artan maliyetler, özellikle Sahra Altı Afrika’da gıda ve temel ihtiyaç yardımlarının ulaştırılmasını zorlaştırabilir. Bu durum, zaten kırılgan olan insani yardım sistemini daha da baskı altına sokma riski taşıyor.
İnsani Yardım Açığı: 14 Milyar Dolarlık Finansman Sorunu
BM’nin 2026 yılı için hazırladığı Küresel İnsani Yardım Genel Bakışı programı, dünya genelinde yaklaşık 87 milyon insana yardım ulaştırmayı hedefliyor. Ancak Fletcher’a göre bu planın hayata geçirilebilmesi için hâlâ 14 milyar dolardan fazla finansmana ihtiyaç var.
BM yetkilisi, hükümetlerin katkılarının yetersiz kaldığını belirterek yeni bir küresel bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu.
“Artık yalnızca hükümetlere güvenemeyiz” diyen Fletcher, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve bireysel bağışçıların da sürece katılması gerektiğini söyledi. Şu ana kadar vakıflar, özel şirketler ve bireysel bağışçılardan yaklaşık 60 milyon dolar toplandığını belirten Fletcher, kalan finansman açığının kapatılması için küresel bir kamuoyu çağrısı yapıldığını ifade etti.
Silahlanma Paradoksu: Kaynaklar Hayat Kurtarmaya Değil Öldürmeye
Fletcher ayrıca savaş teknolojilerindeki hızlı gelişime de dikkat çekti. Özellikle insansız hava araçlarının savaş alanlarında giderek daha yaygın kullanılmasının, küresel güvenlik dengelerini daha da kırılgan hale getirdiğini söyledi.
Dünyanın giderek daha ölümcül silahlar geliştirmek için büyük kaynaklar harcadığını vurgulayan Fletcher, bu durumun küresel insani yardım krizleriyle çarpıcı bir tezat oluşturduğunu belirtti.
“Dünya hayat kurtarmaktan çok, giderek daha ölümcül hale gelen silahları geliştirmeye para harcamayı tercih ediyor” diyen Fletcher, mevcut küresel önceliklerin yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
- NHY / Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi basın toplantısı açıklamaları











