Bilim, Mars’a Yolculuk, Avanaklık, Alçaklık

Kadir Can Aydemir

Az sonra, bilimi konu edinen bir televizyon programı üzerinden, dünyadaki bilime ilgi duyan, belki de en kalabalık kesimlerin, bilime bakışını sorgulayacağım. Hangi program mı bu? Konu ne mi? Başlayalım…

Hafta sonları, sabahları denk geldiğimde, Habertürk Tv’de Oylum Talu’nun sunduğu, “Burası Haftasonu” programına şöyle bir bakarım genelde. Talu, neşeli ve samimi tavırları ile sanatın yanında, bilimle ilgili konuları da popüler konukları ile birlikte işlemeye çalışır. Son zamanlarda uzayla, Mars’la ilgili konularda, konuk olarak astrofizikçi Dr. Selçuk Topal’ı alıyor programına. Fena değil, bilgilendirici, eğlenceli oluyor sohbetleri. Şöyle bir izleyeyim dedim yakalamışken, geçen Pazar günü (2 Mayıs 2021). Her ikisi de Türkçeyi sonradan öğrenmiş gibi, ya da öyle demeyeyim de, İngilizce bildiklerini de adeta herkese duyurmak ister gibi, sözcükleri uzatarak, yaydıra yaydıra konuşmaya çalışıyorlar. Ne dediklerinin yanında, yaydırarak konuşmaları da ilgimi çekiyor anlayacağınız, gülmemek için zor tutuyorum bu hallerine.

Muhabbet, Mars’ta kurulması planlanan koloni konusuna geliyor az sonra. Ve buradan da şaklaban, zengin, emperyalizmin şirket çocuğu Elon Musk’a… Talu, E. Musk’ı anlatmaya koyulurken, neredeyse aşırı hayran olduğu bir Hollywood aktöründen bahsediyor gibi. Az daha kendini kaptırsa, adama ilanı aşkta bulunacak sanırsınız. Ve bu arada, Talu birden, Topal’a soruyor: “Mars’ın imparatoru kim?” diye. Konuk Topal, ilk başta anlamıyor soruyu, “Yani en çok yatırım yapanı mı, yoksa en çok çalışma yapanı mı soruyorsunuz, anlamadım,” diyor. Talu’da gülerek; “Yok, yok… Direkt soruyorum, Mars’ın imparatoru kim?” diye sorusunu tekrarlıyor. Cevap gelmeyince de açıklamasına başlıyor.

Musk hazretleri, geçenlerde twitter’da açıklamış, Mars’ın imparatoru olduğunu ve üstelikte biyografisine eklemiş! Mesele buymuş! Topal bunun üstüne, gülerek soruyor: “Yani buradan şunu mu anlayacağız; Mars’ta parlamenter sistem olmayacak mı? Direkt imparatorluk mu olacak?” Talu; “Vallaha bilmiyorum,” diyor, gülerek; “ben de onu kooperatif şeklinde yaşamayı seven biri zannediyordum, meğerse imparatorcuymuş. Ha bu arada, acaba Star Wars’tan etkilenmiş olabilir mi birazcık?” “Olabilir” diyor, beriki. Talu ekliyor hemen, gülerek: “Tabii çok önemli ve çok açık zihinli bir iş adamı ve bu kadar zeki olunca da böyle farklı farklı şeylerle de insanların göz önünde olmayı seviyor” diyerek konuyu geçiştiriyor. (Not-1)

Yani herifin Mars’taki imparatorluk zırvalarına, tek kelime etmiyorlar! Dahası övgüye boğuyorlar! Şaka yapmıştır belki diyecekseniz Musk hazretleri. Ama ben size sorayım şimdi: Bunun şakası mı olur yahu?! Üstelik bu hazretin, 2020 Temmuz’unda, kendisinin Bolivya’da lityum alabilmesi için ABD hükümetinin Bolivya’ya darbe girişimine karşı, şunları söylediğini bilmiyorlar mı sizce: “Kime istiyorsak darbe yaparız!” (Not-2) Gayet tabi biliyorlar! Bilmemeleri mümkün mü?!

Yani bu kişi, dünya üzerinde de emperyalizm yanlısı, imparatorluk yanlısı bir insandır, söylediklerinin de şakası yoktur! Ama herifin, bu aşağılık tutumuna, ideolojisine, ne programcı hanımefendiden, ne de astrofizikçi bilim insanından, tek bir kelime yok! Neden? Gerçekten neden? İşte beni asıl ilgilendiren mesele bu!

Muhtemelen bir işçi, bir din adamı ya da bir esnaf, ben falanca yerde imparator olacağım dese; ona ya deli derdi bu ikili; ya da terbiyesiz derlerdi. Fakat bu sözü söyleyen kişi, kravatlı biri ise, önünde “profesör” ünvanı varsa, ya da şımarık bir patronsa; neden tek kelime edilmez bu terbiyesizlere? İşte en temel sorunlarımızdan birisi budur, bana soracak olursanız.

Hâlbuki tüm dünyadaki yağmaların, şerefsizliklerin sorumluları; aşırı kar tutkunu kapitalist patronlar ve onlara çanak tutan “profesör” ünvanlı satılmışlardır! İşte bunlara laf etmeyen, görüntüde bilim sevdalısı olan çoğunluk dediğim kesimler de özünde kapitalizm ve emperyalizm yanlısı olduklarından, tek laf etmezler, edemezler bu kesimlere. En iyi, samimi duyguları bile, bir ahmaklık içinde debelenmektedir o vakit! Ne istediğini bilmeyen bir avanaklık!

Evet, ülkemizde de dünyada da bilimi savunduğunu söyleyenlerin başında, kendisine “cumhuriyetçi” diyen kesimler gelir. Ve bunlar da bilindiği gibi, özünde kapitalizm/emperyalizm yanlısıdırlar. Temelde istedikleri, kendi ülkelerinin egemenlerinin, bilim yoluyla daha çok zenginleşmesi, sömürüden daha fazla pay almalarıdır. Bazen ağızlarında eşitlik, anti-emperyalist mücadele gibi sözler duysanız da inanmayınız. Çünkü özünde, dediğim gibi, sömürü dünyasını savunurlar. O yüzden de Elon Musk gibilerine de Celal Şengör gibilerine de tek kelime etmezler, edemezler! Hoş, ikiyüzlü olmak istemiyorlarsa, etmesinler de zaten!

Memleketimizde yaşayan popüler, ukala, çokbilmiş, Jeolog Celal Şengör hazretleri de Elon Musk hazretleri tarzında bir figür değil mi sizce de? Tam da öyle! Zira bildiğiniz gibi, bu hazret; “Kenan Evren’in 12 Eylül döneminde yaptığı her şeyi onaylıyorum. İnsanlara kendi dışkısını yedirmek işkence değildir. Ben bal gibi yerim,” diyebilmiştir. Elon Musk ve bu hazret gibi kişiliksizlerin geliştireceği bilimsel gelişmelerden, toplumlardan, ne beklersiniz? Sadece faşizm! Evet, Şengör hazretleri devam ediyor zaten: “İsviçre gibi toplumlarda, demokrasiye karşı değilim. Ama Türkiye gibi eğitimsiz insanların çoğunlukta olduğu toplumlarda karşıyım. Türkiye gibi toplumlarda oligarşi (küçük bir grubun egemen olduğu siyasi sistem) daha uygundur.” Açık elitist anlayış, açık faşizm, açık alçaklık! (Not-3)

İşte bu gibi ahlaksız, sömürücü kesimlere karşı biz emekçiler, emeğin dünyasını kurmak isteyenler, uyanık olmalıyız, hem de çok! Avanağa avanak, alçağa da alçak demeliyiz; ağız dolusu hem de! Ve gerçek bilimin de bilimin eşitliği getireceği dünyanın da asıl olarak; ancak ve ancak sosyalist bir dünyada olacağını ısrarla vurgulamalıyız! Başka yolu yok yani… Uyanık olmalı… Uyandırmalı…


* Söz konusu ettiğimiz, O. Talu’nun, “Burası Haftasonu” programının linki:
https://www.youtube.com/watch?v=0nq1dm9U-yI (Saat 1:17’den itibaren izleyiniz)

* E. Musk hazretlerinin darbe, sömürü açıklaması:
https://www.haberturk.com/elon-musk-kime-istiyorsak-darbe-yapariz-2755445-ekonomi

** Celal Şengör hazretlerinin söz konusu söyleşisi:
https://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/prof-celal-sengorden-12-eylul-savunmasi-992231/