Balıkesir’de Madra Dağı ekosistemini etkileyen TÜMAD İvrindi Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi için ÇED sürecinin “nihai” olduğu bildirildi; çevre örgütleri kararı “doğanın yok edilmesine devam izni” olarak niteledi.
TÜMAD Madencilik’in İvrindi Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi’ne ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı, 26 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantı sonrasında çevre örgütleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin nihai aşamaya geldiğini ve projeye onay verildiğini duyurdu.
Örgütler, kendilerine iletilen bilgiye göre bazı teknik eksiklerin tamamlanmasının ardından ÇED kararının en geç 90 gün içinde ilan edileceğini belirtti. Bakanlık cephesinden ise toplantıya ilişkin resmi bir sonuç bildirimi henüz yayımlanmadı.
İDK Toplantısı Ve Katılım Tartışması
Toplantının, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Endüstriyel Yatırımlar ÇED Dairesi Başkanı Fatih Selimoğlu başkanlığında gerçekleştirildiği aktarıldı. Yaklaşık 25 kurumun davet edildiği İDK toplantısında, Devlet Su İşleri (DSİ) temsilcisi dışında kamu kurumlarının fiziki katılım sağlamadığı, diğer kurumların yazılı görüş sunduğu belirtildi.
Çevre örgütleri, sivil toplum temsilcilerinin bir aşamadan sonra salondan çıkarıldığını ve komisyon görüşmelerinin kapalı devam ettiğini öne sürdü. Bu durum, karar alma sürecinin şeffaflığına ilişkin eleştirileri beraberinde getirdi.
Ekoloji Örgütlerinden Sert Tepki
Aralarında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu ve Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda yerel oluşum, kararın Madra Dağı ekosistemi üzerinde geri dönülmez etkiler yaratacağını savundu.
Açıklamada, “Bugün Bakanlık, TÜMAD İvrindi Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi’ne izin verdi” denilerek, bölgedeki su varlıkları, tarım alanları ve orman dokusu üzerindeki baskının artacağı ifade edildi. Toplantıya DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ile gazeteci İbrahim Gündüz’ün de katıldığı kaydedildi.
Hukuki Ve Çevresel Süreç Ne Anlama Geliyor?
ÇED sürecinin “nihai” olarak duyurulması, projeye ilişkin idari onay mekanizmasının büyük ölçüde tamamlandığı anlamına geliyor. Kararın ilan edilmesinin ardından projeye karşı idari yargı yolunun açık olması bekleniyor.
Madencilik faaliyetleri, özellikle Batı Anadolu’daki dağlık ve ormanlık alanlarda su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri nedeniyle uzun süredir tartışma konusu. Madra Dağı’ndaki kapasite artışı kararı, ekonomik kalkınma hedefleri ile çevresel koruma yükümlülükleri arasındaki gerilimi bir kez daha görünür kılmış durumda.
- NHY / Cumhuriyet, ANKA



















