back to top
Ana Sayfa Haberler New York’ta Netanyahu Protestosu: Sanatçılar Gözaltında, Filistin İçin Sokakta

New York’ta Netanyahu Protestosu: Sanatçılar Gözaltında, Filistin İçin Sokakta

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştuğu saatlerde New York sokakları protestolara sahne oldu. Jewish Voice for Peace öncülüğündeki eylemde Susan Sarandon ve Hannah Einbinder’ın yanı sıra Elliot Page, Cynthia Nixon, Lucy Dacus, Julien Baker, Chelsea Manning, Glennon Doyle, Debra Winger ve Sarah Sherman gibi sanatçı ve tanınmış isimler de yer aldı. Polis, trafiği kapattıkları gerekçesiyle aralarında oyuncuların da bulunduğu çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

(NEW YORK) – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İsrail’in Gazze ve bölgedeki askeri operasyonlarını savunduğu gün, New York’ta binlerce kilometre öteden yükselen savaş karşıtı itiraz bu kez sanatçıların ve tanınmış isimlerin katılımıyla Birleşmiş Milletler’in hemen önüne taşındı.

Jewish Voice for Peace tarafından düzenlenen protestoda yüzlerce kişi, Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşması öncesinde Birleşmiş Milletler binası yakınında toplandı. Göstericiler, “İsrail’i silahlandırmayı bırakın”, “Soykırımı durdurun”, “İnsanları finanse edin, bombaları değil” ve “Özgür Filistin” mesajlarının yer aldığı pankartlar taşıdı.

Eylemde Oscar ödüllü oyuncu Susan Sarandon ile Hacks dizisinin Emmy ödüllü oyuncusu Hannah Einbinder gözaltına alınırken, protestoya katılanlar arasında Elliot Page, Cynthia Nixon, Lucy Dacus, Julien Baker, Chelsea Manning, Glennon Doyle, Indya Moore, Debra Winger ve Sarah Sherman da bulunuyordu.

Sanatçılar Netanyahu’ya Karşı New York Sokaklarında

Protestonun dikkat çeken yönlerinden biri, Hollywood ve Amerikan sanat dünyasından tanınmış isimlerin Filistin konusunda uzun süredir sürdürdükleri kamusal itirazı bu kez doğrudan Netanyahu’nun BM konuşması sırasında sokağa taşımaları oldu.

Sarandon ve Einbinder’ın yanı sıra The Umbrella Academy ve Juno filmleriyle tanınan Elliot Page, oyuncu ve aktivist Cynthia Nixon, müzisyenler Lucy Dacus ve Julien Baker, oyuncu Debra Winger, Saturday Night Live oyuncusu Sarah Sherman, oyuncu Indya Moore ve yazar-aktivist Glennon Doyle eylemde yer alan tanınmış isimler arasındaydı. Jewish Voice for Peace, aralarında bu isimlerin de bulunduğu çok sayıda sanatçının protestoya katıldığını açıkladı.

Protestoda yalnızca sanatçılar değil, New York ve ABD siyasetinden isimler de vardı. Demokrat Kongre adayları ile New York kent ve eyalet meclislerinden bazı üyelerin katıldığı eylemde bazı siyasetçiler de gözaltına alındı. Reuters, aralarında New York City Council üyesi Chi Ossé ve Kongre adayı Darializa Avila Chevalier’in bulunduğu en az 30 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Eylemi düzenleyen Jewish Voice for Peace ise gözaltı sayısının 100’ün üzerinde olduğunu açıkladı.

“Netanyahu, New York’tan Çık”

Protestocular, Birleşmiş Milletler binasının hemen yakınındaki caddede oturma eylemi gerçekleştirirken polis, trafiğin engellendiği gerekçesiyle göstericilerin dağılmasını istedi.

Reuters’ın aktardığına göre polis, megafonlarla yapılan uyarıların ardından eylemcileri tek tek gözaltına aldı. Göstericiler elleri arkadan plastik kelepçelerle bağlanarak polis araçlarına götürülürken “Netanyahu, New York’tan çık” sloganları atmayı sürdürdü.

NYPD, müdahalenin gerekçesini kavşağın trafiğe kapatılması ve dağılma uyarılarına uyulmaması olarak açıkladı. Gözaltına alınanların tamamının daha sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Ancak sokağın asıl mesajı polis müdahalesinden daha büyüktü:

“Netanyahu’ya silah değil, hesap sorulmasını istiyoruz.”

Hannah Einbinder: “Soykırım Başlık Olmalı”

Hannah Einbinder, gözaltına alınırken Netanyahu karşıtı slogan attı. Eylemin ardından yaptığı açıklamada ise dikkatleri kendisi ve diğer sanatçılar üzerindeki tartışmalardan Gazze’ye çevirdi.

Einbinder, görüntülerinin ve gözaltına alınmasının gündemin merkezine yerleşmemesi gerektiğini belirterek asıl meselenin Filistinlilerin yaşadığı yıkım olduğunu vurguladı. Oyuncu, İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki operasyonlarını eleştirerek, “Soykırım başlık ve artık sona ermesinin zamanı geldi” mesajını verdi.

Einbinder daha önce de Filistin konusunda Hollywood’daki sessizliğe karşı çıkmış, Cannes Film Festivali’nde yaptığı açıklamada kariyer kaygısının insan hayatının önüne geçirilemeyeceğini söylemişti.

Bu kez sözlerini yalnızca bir festival salonundan değil, New York sokaklarından tekrarladı.

Susan Sarandon: Kariyer Bedeline Rağmen Filistin Desteği

Susan Sarandon ise uzun süredir Filistinlilere yönelik politikaları eleştiren Amerikalı sanatçılar arasında bulunuyor.

Sarandon, eylül ayında Venedik Film Festivali’nde yaptığı açıklamada Filistin’e yönelik tutumunun mesleki sonuçları olduğunu belirtmiş ve bazı filmlerde yer almasının engellendiğini söylemişti.

79 yaşındaki oyuncunun 24 Eylül’de New York’ta polis tarafından gözaltına alınması, bu tutumunun yalnızca açıklamalarla sınırlı olmadığını da ortaya koydu. Sarandon, Netanyahu’nun BM’de konuşacağı saatlerde sokağa çıkarak protestoya katılan yüzlerce kişiyle birlikte İsrail’e yönelik ABD desteğinin sona erdirilmesi çağrısına destek verdi.

Netanyahu BM’de Savundu, Sokaklar İtiraz Etti

Protestonun gerçekleştiği saatlerde Netanyahu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kürsüsündeydi.

İsrail Başbakanı konuşmasında ülkesinin Hamas’a karşı yürüttüğü askeri operasyonları savundu ve İsrail’e yönelik uluslararası eleştirilere karşı çıktı. Reuters’a göre Netanyahu, konuşması öncesinde İsrail’in askeri eylemlerini savunacağını ve eleştirileri yanıtlayacağını açıklamıştı. İsrail hükümeti ise Gazze’de soykırım yapıldığı yönündeki suçlamaları reddediyor ve operasyonların Hamas’a karşı yürütüldüğünü savunuyor.

Ancak Netanyahu kürsüye çıktığında salonda da dikkat çekici bir görüntü ortaya çıktı. Çok sayıda ülke delegesi İsrail Başbakanı konuşmaya başlamadan önce salonu terk etti. Dışarıda ise New York sokaklarında Filistin bayrakları ve “Özgür Filistin” sloganları vardı.

Birleşmiş Milletler’in hemen karşısındaki bu iki görüntü, Gazze savaşına ilişkin uluslararası bölünmenin boyutunu da ortaya koydu:

Bir tarafta İsrail’in güvenlik gerekçeleriyle savunduğu askeri operasyonlar.

Diğer tarafta Gazze’de sivillerin öldürülmesine, yerleşim alanlarının ve altyapının yıkılmasına yönelik uluslararası itiraz.

Sokağın Mesajı Sanatçılardan Daha Büyük

Jewish Voice for Peace tarafından düzenlenen eyleme katılanların önemli bir bölümünü Yahudi Amerikalılar oluşturdu. Protestocular arasında Filistinli, Lübnanlı ve İranlı New Yorkluların yanı sıra Holokost’tan kurtulanların çocukları ve torunları da yer aldı. Organizasyon, eylemin yalnızca Netanyahu karşıtlığıyla sınırlı olmadığını, ABD’nin İsrail’e silah ve finansman desteğinin kesilmesini hedeflediğini açıkladı.

Bu nedenle New York’taki eylem, Hollywood yıldızlarının katıldığı sıradan bir protesto olmaktan çok daha geniş bir siyasi ve toplumsal itirazın parçası olarak ortaya çıktı.

Sanatçıların isimleri elbette görüntülerin en çok konuşulan bölümünü oluşturdu.

Fakat onların da ısrarla söylediği gibi mesele sanatçılar değildi.

Mesele Gazze’ydi.

Mesele, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşın yarattığı ağır insani yıkım ve buna ABD’den verilen siyasi, askeri ve mali destekti.

Mesele, Birleşmiş Milletler kürsüsünün önünde savaşın savunulmasına karşı yükselen itirazdı.

Ve New York sokaklarında gözaltına alınanların mesajı, polis otobüslerinin arkasından bile duyulmaya devam etti:

Filistin özgür olmadan, Gazze’de yıkım ve ölüm sürerken, dünyanın bu savaşı normalleştirmemesi gerektiği.


  • TB / Reuters, Associated Press, Jewish Voice for Peace, Los Angeles Times, Variety, Al Jazeera, The Guardian ve AFP