Hrant’ın Arkadaşları: Biz ‘bitti’ demeden bu dava bitmez

Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine tepkiler sürüyor. Hrant’ın Arkadaşları, Dink’in katledildiği Sebat Apartmanı önünde bir araya gelerek Samast’ın tahliyesini protesto etti.

Cumartesi Anneleri, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisinin de katıldığı protesto eyleminde sık sık, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant”, “Hrant için, adalet için”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganları atıldı.

Eylemde, Hrant’ın Arkadaşları adına söz alan Bülent Aydın, Dink cinayetinin arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılıp yargılanması sürecine dek mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Aydın, “Biz, daha ilk duruşmalardan başlayarak, bu dava ne zaman başlayacak dedik. ‘Öldür’ diyenler yargılansın dedik. Bunu bugün de bir kez daha burada tekrarlıyoruz. Biz ‘bitti’ demeden bu dava bitmez ve eğer daha cinayet davası sona ermeden tetikçiler, üstelik içinde ‘iyi hal’ tabiri de geçen bir kararla aramıza bırakılıyorsa 16 yıldır tekrarladığımız karanlıkla yüzleşmeden bu karanlığın içinden çıkamayız.”

“Adalet arayışına sahip çıkılsın”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bir derin güç, hepimize had bildiriyor. Türkiye’deki bütün muhaliflere şunu söylüyorlar. Biz buradayız diyorlar. Günü geldiğinde katilimize de sahip çıkarız diyorlar. Kötülük katiline sahip çıkıyorsa, bütün iyi insanları Hrant’ın davasına, bütün mağdurların davasına, Türkiye’deki insan hakları sorununa sahip çıkmaya, Türkiye’deki bütün eşitsizliklere karşı birleşmeye davet ediyorum. Bütün iyi insanlar birbirlerine ve adalet arayışına sahip çıksın” ifadesini kullandı.

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Hrant Dink’in katledilmesi ve cinayetin arkasındaki sorumluların açığa çıkarılması için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Bayhan, “Ogün Samast cezaevinde büyüdü. Yaşı küçük olduğu için faydalandığı indirimlerden dolayı tahliye edildi ama hala bu cinayeti hazırlayanlar, bu cinayetin arkasındaki güçler, esas bu cinayeti örgütleyen güçler maalesef açığa çıkarılmadı” dedi.

Bayhan, “Bugün fabrikalarda, işyerlerinde ucuz emek gücü sömürüsü nedeniyle işçiler katlediliyorsa ve bunların üzeri örtülüyorsa, Afgan Vezir Muhammed Nourtani’nin katledilmesi üzeri örtülüp böylesi cinayetler düzeni kurulmuşsa ve orada bir çete-mafya düzeniyle madencilik yapılıyorsa, nasıl ki 10 Ekim katliamının arkasındaki güçler saklanıyorsa bütün bu cinayetlerin işlenmesinin nedeni olan sistemin çarkları hep birbirini besleyerek dönüyor ve birbirini güçlendiriyor. Biz de bu çarkların kırılması için mücadele ediyoruz. Hrant Dink cinayetinde de maalesef bu ülkeyi yönetenler bunda ısrar ettiler” ifadelerini kullandı.

Protesto eylemi, Dink’in anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla sona erdi.