back to top
Ana Sayfa Haberler İBB Davası Dayanışma Serra’nın Doğum Gününde Umuda Dönüştü

Dayanışma Serra’nın Doğum Gününde Umuda Dönüştü

Tutuklu CHP’li belediye başkanları ve belediye çalışanlarının aileleri tarafından oluşturulan Aile Dayanışma Ağı (ADA), 38’inci buluşmasında Şile Belediyesi Şehir Plancısı Evren Buçan’ın kızı Serra’nın doğum gününü kutladı. Bir yıl önce doğum gününden iki gün sonra babası gözaltına alınan Serra için hazırlanan sürpriz, yalnızca bir doğum günü kutlaması değil; hukuki belirsizlik içinde yaşamını sürdüren aileler için dayanışmanın ve birlikte ayakta kalma iradesinin de simgesi oldu.

19 Mart operasyonları sonrasında tutuklanan belediye başkanları, bürokratlar ve belediye çalışanlarının yakınları tarafından kurulan Aile Dayanışma Ağı, Saraçhane’deki 38’inci buluşmasını bu kez duygusal bir anla taçlandırdı. Ağ üyeleri, Şile Belediyesi Şehir Plancısı Evren Buçan’ın kızı Serra’nın doğum gününü sürpriz bir kutlamayla kutladı.

Kutlamaya katılan CHP Parti Meclisi üyesi Sinem Kırçiçek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ne bir yol arkadaşımızı ne de ailesini yalnız bırakmayacağız. Hukuksuzluğa karşı en büyük gücümüz her zaman dayanışmamız olacak” ifadelerini kullandı.

Bir Çocuğun Dileği, Binlerce Ailenin Ortak Beklentisi

Aile Dayanışma Ağı da yaptığı açıklamada, kutlamanın sevinçle hüznü aynı anda yaşatan bir ana dönüştüğünü belirterek, Serra’nın en kısa sürede babasına kavuşmasını diledi.

Serra’nın annesi Esma Buçan ise kızının geçen yıl doğum gününden yalnızca iki gün sonra babasının gözaltına alındığını, aradan geçen bir yıla rağmen hâlâ iddianamenin hazırlanmadığını ve hukuki belirsizliğin sürdüğünü hatırlattı.

Bu süreçte yalnızca özgürlüğün değil, çocukluk anılarının da eksildiğini vurgulayan Buçan, “Eksik kalan doğum günleri, bayramlar ve karne sevinçleri… Bir çocuğun babasıyla biriktirmesi gereken nice an yarım kaldı” sözleriyle yaşananların çocuklar üzerindeki etkisini dile getirdi.

Dayanışma Sadece Destek Değil, Direnç Üretiyor

Aile Dayanışma Ağı’nın düzenlediği sürprizin Serra’nın yüzünde uzun zamandır görülmeyen bir mutluluk yarattığını belirten Esma Buçan, bunun kendilerine yalnız olmadıklarını yeniden hissettirdiğini söyledi.

Yakınları tutuklu olan ailelerin düzenli olarak bir araya gelmesi, yalnızca yaşanan hukuki sürecin yükünü paylaşmayı değil; psikolojik dayanıklılığı güçlendirmeyi, ortak hafızayı canlı tutmayı ve toplumsal görünürlüğü korumayı da amaçlıyor.

Birçok aile için bu buluşmalar, belirsizlik ve uzun tutukluluk süreçlerinin yarattığı yalnızlık duygusuna karşı en önemli dayanma mekanizmalarından biri haline gelmiş durumda.

Çocukların Beklediği Adalet

Serra’nın 10’uncu yaş günü dileği ise kutlamaya katılanların hafızasında en çok yer eden cümle oldu:

“Tüm çocuklar bir an önce babalarına kavuşsun ve bir daha hiçbir çocuk babasından ayrı kalmasın.”

Bu sözler, yalnızca bir çocuğun doğum günü dileği değil; uzun tutukluluk süreçlerinden etkilenen çok sayıda ailenin ortak beklentisini de yansıtıyor.

Türkiye’de uzun süren soruşturma ve tutukluluk süreçleri, hukuki tartışmaların yanı sıra çocukların gelişimi, aile bütünlüğü ve sosyal yaşam üzerindeki etkileri bakımından da insan hakları örgütleri tarafından dikkatle izleniyor. Aile Dayanışma Ağı’nın buluşmaları ise bu süreçte yalnızca hukuki değil, insani bağların da korunmasına yönelik bir dayanışma zemini oluşturuyor.