1001. Hafta: Cumartesi Anneleri Bulut Ailesinin Faillerinin Açığa Çıkartılmasını İstedi

Cumartesi Anneleri, 1001’inci kez  Galatasaray Meydanı’nda toplandı ve 1994’te Amed’in Lice ilçesinde gözaltında kaybedilen Mustafa, Fahri, Ramazan, Ekrem ve Ali Bulut’un faillerinin açığa çıkarılması çağrısında bulundu. Bir önceki hafta valilik izniyle binlerce kişinin toplandığı meydan, bu hafta tekrar polis tarafından demir bariyerlerle kapatıldı.

Hak savunucularının da destek verdiği bu haftaki eylemde, Cumartesi Anneleri kayıplarının fotoğraflarını ve karanfiller taşıyarak bir araya geldi. Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep eden anneler, devletin sorumluluklarını yerine getirmediğini vurguladı.

Gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, 1001 haftadır  Galatasaray Meydanı’nda mücadele ettiklerini belirtti ve devletin bu konuda görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini, adalet taleplerinin sistematik olarak ihlal edildiğini söyledi. Bulut ailesi için bir kez daha adalet talebinde bulunan Ocak, yaşanan olayları detaylandırdı.

13 Mayıs 1994’te Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerlerin Lice’nin Kabakkaya köyü Esenli mezrasına baskın yaptığını belirten Ocak, evlerin ve ahırların yakıldığını, köydeki erkeklerin kimliklerinin toplandığını ve Mustafa Bulut ile altı köylünün gözaltına alındığını anlattı. Gözaltına alınanların “üç saat sonra serbest bırakacağız” denilerek Lice Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na götürüldüğünü, ertesi gün altı köylünün serbest bırakıldığını, ancak Mustafa Bulut’un geri dönmediğini ifade etti. Mustafa’nın babası Latif Bulut’un oğlunu sormak için okula gittiğinde tehdit edilerek uzaklaştırıldığını belirtti.

Mustafa Bulut’tan haber alamayan aileden Fahri Bulut’un Lice’ye gittiğini ve bu kez kendisinden de haber alınamadığını söyleyen Ocak, devamında Ramazan, Ekrem ve Ali Bulut’un Mustafa ve Fahri Bulut’u aramak için yola çıktıklarını ancak askeri kontrol noktasında gözaltına alınıp Lice Jandarma Tugayı’na götürüldüklerini anlattı. İki köylünün serbest bırakıldığını ancak Bulut ailesinin beş üyesinden bir daha haber alınamadığını söyledi.

Ocak, Uluslararası Af Örgütü’nün Bulut ailesi için yaptığı çağrının yanıtsız bırakıldığını ve 10 yıl sonra bir toplu mezarda Ramazan, Ekrem ve Ali Bulut’un kurşuna dizilip yakılarak öldürüldüğünü, ancak Mustafa ve Fahri Bulut’a ulaşılamadığını paylaştı. 1994 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın etkin yürütülmediğini ve tozlu raflara terk edildiğini vurguladı.

Maside Ocak, Cumartesi Anneleri olarak kaç yıl geçerse geçsin Bulut ailesi ve tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek konuşmasını sonlandırdı. Açıklamanın ardından Cumartesi Anneleri, demir bariyerlerle kapatılan  Galatasaray Meydanı’na karanfiller bıraktı.

NHY / MA